Balkan Harbi'nden Galiçya Cephesi'ne, oradan İstiklal Savaşı'nın Büyük Taarruzu'na kadar, 10 yıl askerlik yapan Aksekili Osman çavuş'un oğullarından Kâmil Karavelioğlu, 1927'de dünyaya geldi.
Kuleli'den itibaren geçirdiği başarılı eğitim, öğretim dönemlerinden sonra, 1960'ta, 33 yaşında bir kurmay Yüzbaşı olan Karavelioğlu; Demokrat Parti'nin tekin olmayan gidişine karşı, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde gizlice örgütlenen bir avuç idealist ihtilâlci subayın arasına, yakın arkadaşları Numan Esin ve Muzaffer özdağ aracılığıyla katıldı.
Peki; bundan sonra artık, 27 Mayıs 1960 Devrimi yapacak ekibin içindeki Kâmil Karavelioğlu'nu neler bekliyordu
27 Mayıs 1960 gecesi için yapılan görev bölümünde ona ne düştü
Milli Birlik Komitesi'nin yapısı nasıldı
İhtilâli Türkiye radyolarından duyuran “Güçlü Albay“ Alparslan Türkeş nasıl müsteşar oldu, müsteşarlıktan nasıl uzaklaştırıldı
“İlim Heyeti“ 1961 Anayasası'nı nasıl hazırladı
İltimaslı paşalar kimlerdi
Milli Birlik Komitesi hangi kanunları çıkardı
Milli Birlik Komitesi'ndeki “daha uzun yönetimde kalalım“ diyen 14'ler nasıl tasfiye edildi
“Muhteris“ Albay Talat Aydemir'in lider olduğu Silahlı Kuvvetler Birliği neydi ve neler yaptı
Yassıada'da Yüksek Adalet Divanı'nın verdiği idam kararlarının infazı Milli Birlik Komitesi'nde nasıl oylandı
Silahlı Kuvvetler Birliği'nin Şubat 1962 ve Mayıs 1963 kalkışmaları nasıl önlendi, Talat Aydemir ve Fethi Gürcan neden idama gitti
12 Eylül 1980 darbesi'nin mucidi Kenan Evren nasıl “Kore Kıdemi“ kazandı
Kenan Evren 12 Eylül 1980'den tam iki yıl evvel darbeye nasıl karar verdi
Bunlar ve benzeri pek çok olayın içinde yaşayan Kâmil Karavelioğlu 1961 Ekimi'nde “Tabii Senatör“ oldu. 1961 seçimlerinden sonra parlamentonun açılıp hükümetin görev yapmaya başlamasına rağmen hâlâ darbe peşindeki Silahlı Kuvvetler Birliği'nin 20-21 Şubat 1962 ve 21-22 Mayıs 1963 kalkışmalarına yakından tanık oldu. Aralarında kendi komite arkadaşlarından bazılarının da bulunduğu isyancıların önderleri Talat Aydemir ve Fethi Gürcan'ın idamlarını yaşadı. Ardından yeni, yeni hükümetler, seçimler kargaşa ve kaotik yıllar içinde 12 Mart 1971 Muhtıralı Darbesi'ni, her şeyi “atomize eden“ 12 Eylül 1980 Darbesi'ni yaşadı, gördü.
Kullanıcı Yorumları