Tek Kişilik Koro
Robert Kole mezuniyet yılında, kendisi için yazılanları okuyordu. “çevirisini yaptığı Tagor'u artık sevmiyor...“ İngilizcesini okuduğu bu satırlardan sonra, “Hayır, bu doğru değil“ dedi. Ardından da yıllıktaki satırları okumaya devam etti. “Dansı ve partileri gereksiz bulur...“ Okumayı kesti:
“Hayır! Artık öyle bulmuyorum.“ Bütün bunların ardından da ekledi:
“Zamanla her şey değiştiği gibi ben de değişim.“ Sanata ve çaya olan tutkusu ise hiç değişmeyecekti. Bir başka tutkusuyla, şiir yazacak kadar sevdiği insanla Robert Kolej'de tanıştı. Tanışma mekanı, bir tiyatro sahnesiydi. Bülent'in kolejden mezuniyetine birkaç ay vardı. Mezunlar, Marlow'un Doktor Faust'unu sahneye koyacaklardı. Oyunun şiirlerini Bülent Ecevit okuyacak, “tek kişilik bir koro“ olacaktı.
Robert Kolej ile Amerikan Kız Koleji öğrencilerinin ortaklaşa sahneye koyacakları oyunun dekorlarını ise, Kız Koleji'nden Rahşan Aral hazırlıyordu. Rahşan çekingen olduğu için oyunda rol almak istememişti. İşte bu genç kız, Robert Kolejli Bülent'le rahatça konuşabiliryordu.
Bülent'in bütün duygularını açabildiği bir arkadaşı olmuş; iki genç de günler geçtikçe birbirine yakınlaşmıştı.
(Arka Kapak)
Birey Yayıncılık, Bülent Ecevitle ilgili bir “portre“ çalışması yapmamı istediğinde bir an tereddüt ettim. Aslında, hepimizin, bizden önceki kuşakların da hayatında hep var olan ve etkileyen birini anlatmak; hem çok kolay hem çok zordu.
Kiminin “umut“ olarak gördüğü, kiminin “yokluk“ diye hatırladığı kiminin “efsane“ dediği, kiminin ise Türkiye'nin son dönemindeki sıkıntılardan sorumlu tuttuğu birini; “Eco“yu, “Karaoğlan“ı, “bir bölen“i ve hepsinden öte “Bülent Ecevit“i anlatacaktım. Bir şair ve iyi bir eşi de...
1960'lı yıllardan sonra Türkiye siyasitini etkileyen “dört as“tan geriye en son o kalmıştı.
Alparslan Türkeş, 1997 yılında vefat etmiş 28 Şubat sürecinin ardından Necmettin Erbakan siyasi yasaklı hale gelmiş; son olarak da 2000 yılında Süleyman Demirel, çankaya Köşkü'nden Güniz Sokak'a evine dönmüştü.
Bülent Ecevit işe eşi ve aynı zamanda parti işlerinde yardımcısı olan Rahşan Ecevit ile birlikte, kendisinden daha iyi siyasetçilere karşı, mücadelesini sürdürüyordu. O, siyasetin son duayeniydi.
(önsöz'den)
Kullanıcı Yorumları