Aslında burada bir sözcük oyunu var. Aydın, tüm zamanlar boyunca bitek bir topraktır. Yanyana duran bitkilerin yarattığı zenginlik, kente ulaşan Avrupalı gezginlerin gözünden kaçmamıştır. Hep olağanüstü doğası, tarımsal zenginliği ile tanımlanmıştır.
Bitek sözcüğünün verdiği olumlu izlenime ve anlama karşın, ilk okunuşta olumsuzluk olarak anlamlandırılabilecek bir başka sözcük bu verimliliğin altyapısını oluşturur: Bitik topraklar... 'Bitişmiş', 'birbirine yapışmış' kökünden türemiş olan bu sözcük, Aydın'ın alt yapısını oluşturan, Topyatağı ve Kepez olarak kentin arka planını yaratan toprak türünün ta kendisidir. İlk algılamadaki olumsuzluk olan 'tükenmişlik', 'bitmişlik' çağrışımına karşın, Aydın'da pek yaygın olarak kullanılmayan Bitik toprak tanımı, aşağıda açıklanacağı gibi gerçekte Aydın'a özgü bir ayrıntı olarak önem taşımaktadır.
Bitik toprak, belki de Aydın için geçerli olan ve burada yaratılmış bir tanımlama. Konglomeranın karşılığına konabilir bir sözcük. Bitik toprak sözcüğünün önemi ise Aydın kentinin tüm zamanlarına egemen olmuş toprak türüne karşılık gelmesiyle açıklanabilir. Aydın'ın doğusundan batısına tüm alan bitik topraktır. üstelik ova kesiminde Tellidede, Tepecik sırtlarından kuzeyde Kalfaköy önlerine dek bu toprak türü egemenlik kurmuştur. Bitik topraklar, Tralleis düzlemi ile Kepez'i oluşturur. Yamaçtaki kentin altı bitik topraktır. Bitik topraklar, Batıda Kızılcaköy yakınlarında başlar, Topyatağını geçer, Tabakhane deresi yarıntısını belirler, Kepez olarak yeniden yükselir ve Ilıcabaşı'ndan sonra yeniden dağ oluşumlarının yığınlarına karışırlar.
(Tanıtım Bülteninden)
Kullanıcı Yorumları