Kitapla ilgili basında yer alan yazılardan seçmeler...
“... Atatürk'e dönemine, Cumhuriyet sonrasındaki siyasal olaylara tanıklık eden önemli bir kişinin, Atatürk'ün yaveri Cevat Abbas Gürer hakkında yayımlanan kitap, Cevat Abbas'ın büyük liderin sır kâtibi, karakutusu olduğunu belgelerle kanıtlıyor...“ - Doğan Hızlan, Hürriyet.
“... Okuyanları bir çeşit masal dünyasına götürür türden!..Oysa masal değil, gerçeğin ta kendisi!...Balkanlar, çanakkale, mütareke, İstiklal Savaşı, Cumhuriyet, devrimci atılımlar, dostluklar, acılar, sevinçler...çeyrek yüzyıl süren bir dostluğun öyküsü..Daha da çok, kardeşçe beraberliğin..Yakın tarihimizi derinliğiyle öğrenmek, anlamak isteyenlere çok yararlı olacak bir yapıt...“
- Oktay Akbal, Cumhuriyet.
“... Tarihe tanıklık etmek isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap. özellikle gerçek yurtseverlerin okuması gerekiyor. Cumhuriyet öyle kolay kurulmadı...“
- Hikmet çetinkaya,Cumhuriyet.
“... Mustafa Kemal'in diğer yarısı..Cevat Abbas için böyle diyenler de olmuş...Bu kitap herkes için cumhuriyetin kuruluşu ve ilk yıllarıyla ilgili ve birinci elden daha çok bilgi sahibi olmak isteyenler için önemli bir kaynak..“
- Okay Gönensin, Vatan Kitap.
“... Bir lider nasıl başarılı olur Bir komutan emrindeki askerleri nasıl ölüme yollar Nasıl zafere ulaşır Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinin sırrı nedir İşte kitapta bu sorunun yanıtına ışık tutan pek çok ipucu var.“
- Emre Kongar,Cumhuriyet.
“... Bu kitap, sadece Atatürk'ten anılar kitabı değil, Cevat Abbas'ın duyarlı ve zeki gözlemleriyle büyük liderin çok yönlülüğünü anlatan bir yapıt. Burada komutan Mustafa Kemal'i de, toplum lideri Atatürk'ü de, günlük yaşamında ve yakın arkadaşları içindeki zeki, şakacı insanı da görüyoruz..“
- Erdal Atabek, Cumhuriyet.
İlhan Selçuk'un kitap için yazmış olduğu başyazısından alıntı
(kitap arka kapak, üst yazısı):
“... 'Cevat Abbas, Atatürk'ün yaveridir'. Ama, nasıl bir yaver..Bir komutanın sıradan yaveri değil!..Olağanüstü bir liderin, askerliği aşan, ulusal kurtuluş savaşıyla temelleri atılan, fikir dünyasında gerçekleşen, insanlık ve uygarlık tarihine yazılan, laik Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran önderliğinin sürekli yaveri...Atatürk'le Cevat Abbas arasındaki ilişki tam bir güven duygusuna dayanmaktadır; Mustafa Kemal yaverine dış dünyada, sınır ötelerinde özel ve gizli görevleri de rahatça emanet edebiliyor...Atatürk'ün yaverini tanımanın mutluluğu, Atatürk'ü sevenler için az buz mutluluk olmasa gerek..“
- İlhan Selçuk
Kitapla ilgili genel bilgi..
İstanbul'un işgali sırasında Atatürk'ün ünlü “Geldikleri gibi giderler“ sözünü söylediği kişidir Cevat Abbas Gürer. Bandırma vapuru yolcularındandır...Atatürk, Bandırma Vapuru'na binecek olan kadronun oluşturulmasını isteyecek kadar ona güvenmiştir.
Atatürk'le 24 yıl boyunca yakın tarihin neredeyse her önemli anında yanındadır..:.. Anafartalar'da, Halep'te, Kafkas cephesinde.. Atatürk, Veliaht Vahdettin'in yaveri olarak Almanya'ya giderken refakatinde yine Cevat Abbas vardır.. Kurtuluş Savaşı'nın en önemli belgesi sayılan Amasya Genelgesi'ni Atatürk'ün diktesiyle kaleme alan kişidir Cevat Abbas Gürer...Montrö Antlaşması'nın imzalandığı gece aynı sofrada, birliktelerdir..
Cevat Abbas Gürer, Atatürk'ün Şişli'de, 19 Mayıs 1919'dan önce ulusal kurtuluş planları yaparken Şişli'deki evde yanında kalmış tek yaveridir; İsmet İnönü ve Kâzım Karabekir gibi önemli şahsiyetlerle Atatürk'ün yaptığı evdeki konuşmalara tanıktır...
Cumhuriyet'in ilk döneminde Cevat Abbas'ın Atatürk'e sivil alanda da “yaverlik“ görevi sürmüştür.
Cevat Abbas Gürer, Türk Hava Kurumu'nun kurucusu ve ilk başkanıdır...Cevat Abbas, TBMM'de beş dönem Bolu milletvekilliği yapmış bir siyaset adamıdır...
Cevat Abbas Gürer'in arşivinden, ilk kez yayınlanan fotoğraflar ve Balkanlar'da Atatürk'ün talimatıyla gerçekleştirdiği sınırötesi görevlere ilişkin daha önce yayınlanmamış orijinal bilgi ve belgeler, kitapla birlikte gün ışığına çıkıyor...
Bu kitap, Atatürk'ün yaveri olan Cevat Abbas Gürer'in Atatürk'le beraber cepheden Meclis'e uzanan yaşamının belgeselidir...
(Tanıtım Yazısından)
Kullanıcı Yorumları