red Halliday, devrimlerin sosyolojik ve uluslararası boyutlarını ele aldığı bu kitapta, Fransız Devrimi'nden başlayarak, İran'a ve komünizmin çöküşüne kadar yaşanan dönemleri incelerken, modern dünyada devrimin rolüne ve işlevine kapsamlı bir bakış açısı getiriyor.
Halliday, devrimler ve devrimlerin yarattığı sosyal sonuçlar üzerine yorum yaparken, izlediği yöntemin iki farklı literatür ve düşünce birikimini kıstas aldığını; bunlardan birinin devrimle düşünce ve eylem planında en çok ilgilenen Marksist gelenek ve diğerinin de devrimin tarihsel olaylar, düşünceler, inançlar ve mitler tarihi içindeki rolü olduğunu belirtiyor.
Devrimi uluslararası boyutu olan sosyal bir sorun, varolan, klasik devlet yapısını tehdit eden bir unsur olarak gören yazar; uluslararası ilişkileri anlamlandırmada devrimin önemini vurgularken, devrimcilerin uluslarötesi ideolojilerini ve “ithal” devrimlerin başka ülkelerde yarattığı sosyal değişimleri de, sonuçlarıyla birlikte ele alıyor.
Fred Halliday'in Devrim ve Dünya Siyaseti, devrim kavramına, devrimlerin toplumsal işlevlerine getirdiği farklı yorumlarıyla bir başvuru kitabı niteliğindedir.
Kullanıcı Yorumları