Bugünkü şekliyle doğa ve bugünkü şekliyle insan, esas olarak, yaklaşık on bin yıllık özgül bir insanî faaliyetin sonucunda biçimlenmiştir: İnsanların seçtiği belli bitki ve hayvan türlerinin insan ihtiyaçlarını karşılamak üzere insanlarca bakılıp yetiştirilmesi faaliyeti, yani tarım... İnsanı ve doğayı hiç durmaksızın değiştiregelen bu faaliyetin kendisi de, işleyişi içinde, özellikle son iki yüzyılda hızlanan büyük değişimlerden geçmiştir.
Konunun uzmanları bugün gelinen noktada insan hayatının her alanı gibi tarımda da bir kriz durumuna girildiğinde birleşiyorlar: Bugünkü şekliyle, tarım olmaksızın dünya üzerindeki insanların beslenmesi ve yaşamasının yolları henüz bulunamadı. buna karşılık, dünyanın kaynaklarını onarılmaz biçimde tahrip etmeksizin ve böylece kendini de imkânsız kılmaksızın bugünkü şekliyle tarımın daha ne kadar sürdürülebileceği belli değil.
M. Mazoyer ve L. Roudart'ın elinizdeki kapsamlı eseri bu hayatî konuya ilgi duyan herkes için eşsiz bir kaynak oluşturuyor.
Epos Yayınları olarak, bu eserin Türkiye gibi kapitalist dünya ekonomisi içinde kendi tarımsal dayanaklarını sistemli bir şekilde ortadan kaldırmaya zorlanan bir (eski) tarım ülkesinde yayımlanmasının özellikle önem taşıdığına inanıyoruz.
Bu kitabı bilhassa, tarım sektöründe yaşanan köklü dönüşümün demokratik ve insan ihtiyaçlarına öncelik veren bir rotaya oturtulması için hepimiz adına eşitsiz bir mücadeleyi sürdüren çiftçilerin ve aktivistlerin ilgisine sunuyoruz.
Kullanıcı Yorumları