21. yüzyıl “Bilgi çağı” olarak adlandırılmaktadır. Bu adlandırma için şüphesiz haklı nedenler vardır. Bu yüzyılda, iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişme, bilgiye erişimi önceden tahmin edilemeyen ölçüde kolaylaştırmış ve basitleştirmiştir. Bu gelişmeye paralel olarak bilgisayar, internet ve mobil iletişim aygıtları hızlı bir şekilde gelişmiş ve hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Günlük hayatın sosyal, ekonomik ve politik tüm aşamalarında bilgi ve iletişim teknolojileri yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır.
Klasik devlet hizmeti sunumları da bilişim teknolojilerindeki bu gelişmelere bağlı olarak değişmiş ve çağa uymak zorunda kalmıştır. Günümüzde bu değişimi ifade eden Elektronik Devlet ve yaygın olarak E-Devlet kavramları sıkça kullanılmaya başlamıştır.
Bu çalışmada E-Devlet kavramının neyi ifade ettiği detaylı olarak incelenmiş ve farklı kesimlerindeki algılanışının ortaya konulması amacıyla üniversite öğrencileri ile üniversite öğrencisi olmayan kesim üzerinde bir anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anket çalışması ile “E-Devletin” nasıl algılandığı, alınan e-devlet hizmetleri, e-devletin avantajları, dezavantajları ve önündeki engeller konusunda kişilerin görüşleri alınmıştır. Alınan görüşler istatistiksel olarak sınıflandırılmış, grafik ve tablo olarak anlaşılır sayısal değerlere dönüştürülmüştür.
çalışmanın, E-Devlet hizmetlerinin toplumda yaygınlaşmasını ve etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla önemli bulgular içerdiğini, bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenlere faydalı olacağını ümit ediyorum.
Bu çalışmada bana yardımcı olan tüm çalışma arkadaşlarıma ve anketlerin yapılmasını üstlenen öğrencilerime teşekkür ederim.
Kullanıcı Yorumları