18. yüzyılın ikinci yarısında İngiltere'de başlayan ve 18. yüzyılın sonlarında bütün Avrupa'yı saran 'Sanayi Devrimi' toplumsal yapıda ve iş yaşamında birçok değişikliklere neden olmuştur. Sanayi devrimiyle birlikte ortaya çıkan makineleşme, fabrika sisteminin oluşmasını sağlamıştır. Fabrikaların hızla artmasıyla yeni kentlerin oluşması, büyük örgütlerin ortaya çıkması, çalışma alanlarının genişlemesi sonucu, yönetsel konularda kontrol ve uyumlaştırma sorunlarıyla karşı karşıya kalınmıştır. Bunun yanı sıra ücret sistemlerinin ortaya çıkması ve işbölümünün zorunluluk haline gelmesi diğer gelişmeler arasında sayılabilir.
İnsan, ekonomi ve üretim ilişkilerinin ve değişen gereksinimlerin dengesi göz önüne alındığında, bireylerin, ulusların ve hatta işletmelerin davranışlarını sorgulama gereği duyulmaktadır. Kısacası üretim faktörlerini bir araya getirerek mal veya hizmet üreten işletmeler de her bir işlevi ile bu sorgulama sürecinin bir parçalarıdırlar.
Kitapta, işletme yönetimi açısından bu işlevleri, çalışmadan yararlanmak isteyen okuyuculara, araştırmacılara ve yükseköğrenim öğrencilerine kısa, öz ve ayrıntılar arasında kaybolmadan paylaşmak istedik. 'Endüstride İşletme Yönetimi' derken sadece üretim işletmeleri açısından değil, hizmet üreten işletmelerin de artık bir 'endüstri' durumuna geldiği savı ile kapsamı geniş tuttuk.
Kitabın, konuya ilgi duyan tüm okuyuculara, araştırmacılara ve öğrencilere yararlı olmasını temenni ederiz.
Kullanıcı Yorumları