Bu kitapta, Württemberg'li Hegel'in “Geist'ın Fenomenolo-jisi (Phänomenologie des Geistes)” adlı eserinde anlattığı şekliyle “Geist'a” dair “tezahür fikriyat'ı'nı (Phänomenologie)” ve bu itibarla “Geist tasavvur'u'nu” ele aldık; “nazariyat (theoria)” ve “suret nazariyat'ı” cihetinden inceledik ve değerlendirdik.
“Geist'ın Fenomenolojisi (Phänomenologie des Geistes)” esasen “Geist'a” dair “tezahür fikriyat'ı (Phänomenologie)” vasıtasıyla “Geist” üzerinde bir “teşrih” çalışmasıdır. “Geist'a” dair “tezahür fikriyat'ı'nın (Phänomenologie)” ve bu itibarla “Geist'ın teşrih'i'nin” esası “spekülatif theo-logia'dır (theo-logia speculativa)”.
“Spekülatif theo-logia (theo-logia speculativa)” ile, “fikriyat (logia)” esasındaki “seyir yaz'ı'm'ı (specto-graphia)” suretiyle, “dialektik (Dialektik)” ve “dialektik mantık (dialektische Logik)” esasında tesis edilen “spekülatif felsefe'yi (spekulativen Philosophie)” kastediyoruz.
“Spekülatif theo-logia (theo-logia speculativa)”, “nisbet'li topo-graphia'nın (topo-graphia ratio'nalis)” kaydına bağlıdır.
Kullanıcı Yorumları