“İslamın insan tasavvuru“nu, kendilerinden yararlanarak doğru bir şekilde çıkarıp ortaya koyabileceğimiz esaslı iki kaynak, Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Nebevi'dir. Bu iki kaynakta bulunan psikolojik kavramlar ve insanın psikolojik hayatıyla ilgili hususları, “islamın insan tasavvuru“nu oluşturmak umuduyla, dikkatle inceledim. Bu tasavvur esas alınırsa, psikolojide yeni araştırmalara hareket noktası teşkil eder. Bu şekilde bir dizi araştırma yapıp sonuçta psikolojide yeni bir ekol oluşturmak ve adını “Psikolojide İslami Ekol“ koymak mümkün olur.
Yazarın, 1982 yılında, Kur'an-ı Kerim'de geçen psikolojik kavramları ele alan, “Kur'an ve Psikoloji“ adlı kitabının birinci baskısı çıktı. O günden beri yazar, Hadis-i Nebevi'deki psikolojik kavramları inceledi. Bunun sonucu, elinizdeki bu kitabın, “Hadis ve Psikoloji“nin hazırlanması oldu. Bu kitap, önceki kitap “Kur'an ve Psikoloji“nin tamamlayıcısı/devamı sayılır; ikisi birlikte bize “islamın insan tasavvuru“ hakkında doğru bilgi vermektedir.
Bu kitap, insan davranışlarıyla ilgili Hadis-i Nebevi'de geçen, “davranış güdüleri, duygu ve heyecanlar, algılama, düşünme, gelişme, şahsiyet, ruh sağlığı, psikoterapi“ gibi çeşitli yönleri sunar. Yazar, hadislerle psikoloji ilminin söyledikleri arasında, mümkün olduğu kadar mukayese yapmıştır.“
Biz de bir müslüman olarak, hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan psikolojik yönlerin Kur'an ve hadis/sünnet'le buluşmasını, sahasında ilk derli/toplu bir yayın olduğunu düşündüğümüz bu eseri okurken göreceğiz.
(Arka Kapak)
Kullanıcı Yorumları