Yüzyıllar önce İstanbul'a yerleşmiş Cenovalı eski bir aileden gelen Rinaldo Marmara, hoşgörüyü ve farklı dilleri doğasında barındıran, kültürlerin buluşturduğu bu kavşakta eğitim gördü.
Evlendikten birkaç yıl sonra Fransa'ya yerleşerek kendini araştırmalara adadı.
İtalyan vatandaşı olarak doğan, evlendikten sonra Fransız vatandaşı da olan bu Levanten bütün ilgisini doğduğu, büyük bir sevgi duyduğu İstanbul'a ve orada yaşayan halkın tarihine yöneltti.
XXIII. Johannes'in kutsanması vesilesiyle, “Jean XXIII, Ami des Turcs“ (Türk dostu XXIII. Johannes) adında, Papa'nın Vatikan Temsilcisi olarak Boğaz kıyılarında geçirdiği yılları anlatan bir çalışma kaleme aldı.
Son Levanten mahallesi Pangaltı hakkında ve İstanbul tarihi ile ilgili pek çok makale ve kitap, Türkçe'den ve Osmanlıca'dan gelme Yunanca sözcüklerin etimolojisi üzerine, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından yayınlanan bir sözlük kaleme almış olan Rinaldo Marmara, İstanbul Latin Kilisesi'nin tarihi hakkında araştırmalarını sürdürmektedir.
Fransa'da, Montpellier Paul Valery üniversitesi'nde doktor ünvanı alan Marmara, “De l'Empire Byzantin a la Republique Turque, la formation, l'apogee et le declin de la Communaute Levantine de Costantinople. Son İnfluence sur le Grec moderne en tant qu'heritage culturel“
(Bizans İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne; İstanbul Levanten Cemaati'nin oluşumu, yükselişi ve çöküşü. Kültürel bir miras olarak modern Yunan kiltürü üzerindeki etkisi) başlıklı bir tez yaptı.
İstanbul'daki Vatikan Temsilciliği'nin resmi tarihçisi olarak Vatikan tarafından “Chevalier de l'Ordre de Saint Gregoire le Grand“ nişanıyla ödüllendirildi.
Kasımpaşa Büyük Zindanının
Maltalı esirleri
Marusso Marmara
ve
Jioseppe Marmara
ile Türk topraklarında yaşayan
ister Maltalı, ister Cenevizli Levanten Marmaraların
anısına...
(Arka Kapak)
Kullanıcı Yorumları