Osmanlı İmparatorluğu'nun yavaş yavaş duraklamaya başladığı bir dönemde, batılı kaynakların “Uzun Türk Savaşları” adını verdiği 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşının kırılma noktalarından biri 1601'deki Kanije müdafaasıdır.
Kanije Beylerbeyi Tiryaki Hasan Paşa'nın bu savunması, uzun savaş sürecinde Osmanlı askerinin maneviyatını yükselttiği gibi düşman ordusunun da savaş gücünü kırmıştır. Bu zafer üzerine İstanbul'da şenlikler yapılmış ve “Kanije Kahramanı” Hasan Paşa vezirlik makamına getirilmiştir.
Osmanlı'nın destansı savunma savaşlarının en önemlilerinden biri olarak görülen bu savunma, sonraki yıllarda menkıbevî bir hal alarak bugünlere ulaşmıştır. Savunmayla ilgili ilk dönem kaynaklarından biri olan Cafer Iyânî Bey'in Hasan Paşa'nın savaşlarıyla ilgili kaleme aldığı Cihâd-nâme-i Hasan Paşa adlı eseri, bu meşhur savunmaya bugün bilinenlerden farklı bir bakış açısı getirmektedir. üstelik bu bakış, olayın meydana geldiği yıllarda kaleme alınan tarihlerce de desteklenmektedir.
Okur, bu kitapta, Cihâd-nâme-i Hasan Paşa ve dönemin ilk kaynakları ışığında Kanije müdafaasına yeni ve farklı bir bakış açısı bulacaktır.
Kullanıcı Yorumları