"Köy enstitüleri, yurdumuzun yoksul ve bilgisiz, dünyanın bunalımlı yıllarında kurulan bilim-sanat-zanaat-çağdaşlaşma bahçeleriydi. ürünleri de o güne kadar apzarda teri, savaşlarda canı, kanı harcanmış köylülerimizi aydınlanma devrimine katacak olan insanlık ve özgürlük bahçeleriydi. Ne yazık ki onları kör karanlık gecenin çıkarları dondurdu."
Okuyacağınız romanın kahramanı Necat'ın ilginç serüveni 1937 Ceylanpınar'ında başladı. Onu, "roman kahramanı" yapan şey de, Köy Enstitüleri'nde yetişen öğretmen tipinin eytkin bir örneği olmasıdır. Yetmiş yıllık yaşamı süresince tanık olduğu ekonomik, siyasal, sosyal iç ve dış olayları, onun kişiliği ev serüveni üzerinde derin izler bırakmıştır.
Necat'a, bu yurda ve topluma katkıda bulunma fırsatını Savaştepe Köy Enstitüsü, kitap kapağını süsleyen resmi yapan ressam Hamdi Dicle'ye bu ustalığı kazanma fırsatını, Kepirtepe Köt Enstitüsü vermiştir.
Bu serüveni, uzun inceleme ve araştırmalarla dönemi içine yerleştiren ve size sunma mutluluğunu duyan ayzarını İvriz Köy Enstitüsü, köyünden alıp karşınıza çıkarmıştır.
Kullanıcı Yorumları