İnsanı anlama çabası uzun bir geçmişe sahiptir. Kısa tarihine rağmen Psikoloji, insanı ve onun kişiliğini anlama çabasında yoğun ve sürekli ilerleyen adımlar atmakta, geliştirilen çeşitli teorilerle sistemli açıklamalar yapmaktadır. İnsanın kişiliğini etkilediği ve şekillendirdiği varsayılan pek çok faktör gibi din de, bu yoğun ilgi ve araştırmanın uzak kalamayacağı bir alandır. Psikolojinin, insanı ve kişiliğini anlamada istenilen başarıya ulaşabilmesi, din psikolojisinin bu konudaki inceleme ve araştırmalarını dikkate almasıyla mümkün olabilecektir.
Din Psikolojisi'nin en önemli amaçlarından birisi, dindar insanı psikolojik bakımdan anlama girişimidir. Din(darlık), geniş inanç ve uygulama şekillerini kapsayan çok boyutlu bir kavram; dindar insan ise Allah'a inanan ve bu inancın gerektirdiği sorumluluk bilinci, kişiliğine, tutum ve davranışlarına yansıyan kişidir.
Kişilik - din ilişkisi, gerek Batı'da ve gerekse ülkemizde çeşitli açılardan inceleme ve araştırma konusu yapılmakta ve giderek artan şekilde bir ilgi alanı olmaya devam etmektedir. Bu konudaki araştırma sonuçları, olumlu ya da olumsuz bir ilişkinin varlığını ortaya koymaktadır.
Kullanıcı Yorumları