Rabbimizin kelamı olan Kuran-ı Kerim en güzel söz (Zümer, 39/23) olduğu gibi insanları en güzel sözleri söylemeye davet eder (İsra1,17/53) ve Efendimize (sallallahu aleyhi ve sellem) “Onların içlerine işleyecek, ruhlarına nüfuz edecek söz söyle.“ (Nisa, 4/63) buyurur. Firavunu Hakka davet etmek için gönderdiği Hz. Musa ve Hz. Haruna “Ona yumuşak söz söyleyin, olur ki aklını başına alır veya korkar.“ (Taha, 20/44) şeklinde yol gösterir. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) de “Sözde sihirleyen bir kudret vardır.“ (Buhari, Nikah, 47) buyurur.
Sözün bu öneminden dolayıdır ki hitabet, hususi bir mevzu olarak ele alınmıştır. Bu anlamda hitabet: “Bir topluluğa bir maksadı planlı, gayeli ve metotlu olarak anlatmak, onları bilgilendirmek, bir fikri açıklamak, öğüt vermek, bir görüşü benimsetmek, bir eyleme teşvik etmek gibi amaçlarla düz cümleler şeklinde yapılan güçlü ve etkileyici konuşmadır.“ İşte elinizdeki çalışma da söz sanatından yani hitabetten söz etmektedir.
Bu eserde, hitabetin tarihi gelişiminden unsurlarına, hazırlanış safhalarından sunuş tekniğine kadar birçok konu, İmam-Hatip Liseleri ve İlahiyat Fakültelerindeki hitabet dersi müfredatı göz önüne alınarak hazırlanmış, etkili konuşma adına ilgili kişilere yol gösterilmiştir.
Kullanıcı Yorumları