Kur'an, insanoğluna doğru yolu göstermenin ve Müslümanların kutsal kitabı olmanın yanı sıra Hz. Muhammed (s.a.v.)'in peygamberliğinin de en büyük mucizesidir. Kur'an, inanarak okuyanlar için rahmet ve şifa kaynağıdır. Yolların en doğrusu, Kur'an yoludur. Kur'an'a uyan asla sapkınlığa düşmez. Kur'an okuyanın kalbi nurlanır. Zira Kur'an, Allah'ın kelâmıdır.
Kur'an okumanın fazileti hakkında Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Sizin en hayırlınız Kur'an okuyan ve öğretendir. " ( Buhari, Fezailü'l-Kur'an, 21.) Kur'an-ı Kerim'i asli harfleriyle okumak, onu ezberlemek ve onunla amel etmek her Müslümanın ideali olmalıdır.
Kur'an'ı Kerim'i Latin harfleriyle sıhhatli bir şekilde okumak mümkün değildir. çünkü Kur'an alfabesinde bulunan bazı harflerin karşılığı Latin alfabesinde yoktur.
Kur'an, hem lafız hem mâna itibariyle Allah'ın kelamı olduğu için tam olarak tercüme edilemez. Bunun içindir ki, Kur'an tercümeleri sadece tercüme değil, tercüme ve meal diye isimlendirilir.
Hanefilere göre tercüme ve meal namazda Kur'an yerine geçmez, fakat diğer yerlerde geçer. Şafi'ye göre ise, namazda tercüme ve meal, Kur'an yerine geçmediği gibi, diğer yerlerde de geçmez.
Türkçe birçok tercüme ve meal olmasına rağmen, meal yazmamızın nedeni, Kur'an'ı daha iyi anlamamız, anlaşılmasına katkıda bulunmamız ve fıkhı konuların yanı sıra Kur'an'la ilgili sorulan sorulara doğru cevap verebilmemiz içindir. Bu çalışmamız esnasında mevcut tercüme ve meallerde bazı hatalar tespit etmiş bulunuyoruz. Bu hataların başlıca olanları önsöz kısmında detaylı açıkladık.
Bu Meal'de yer alan Kur'an-ı Kerim Hattı Kayışzade Hafız Osman tarafından istinsah edilmiş olup, ilgili mevzuat gereğince Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları inceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı'nca incelenerek, 1417 tasdik numarası altında, 2015 yılında Ankara'da; Türkiye Diyanet Vakfı Yayın Matbaacılık ve Ticaret İşletmesi Ofset tesislerinde basılmıştır.
Kullanıcı Yorumları