Perakendecilik son yıllarda büyük gelişmeler göstermiştir. Yıllar önce üretim, daha sonra satış problemleri yaşayan üreticiler, artan rekabet koşullarında pazarlamaya önem vermek zorunda kalmıştır. Pazarda birbirine benzeyen birçok ürünün bulunması, üreticilerin ürünleri ve markaları için farklı imajlar geliştirmelerine sebep olmuştur. Mağazalarda da, elde edilen farklı konumlar desteklenmeye ve pekiştirilmeye başlanmıştır.
Tüketiciler açısından konuya bakıldığında, satınalma gücünün artması, hayatların yoğun olması, pazarda seçeneklerin fazla olması, vs., tüketicileri farklı arayışlara itmeye başlamıştır. Tüketiciler ellerindeki ürünlerden ve birbirine çok benzeyen sunumlardan sıkılmaktadırlar. Bu sebeple sürekli yenilik arayışı içindedirler.
Bu gelişmeler ışığında, mağazalarda etkili bir atmosfer yaratılması önem kazanmaya başlamıştır. Müşterilerine farklı deneyimler yaşatmak isteyen mağaza yöneticileri, beş duyu organına hitap eden tüm unsurları kontrol altına alarak tüketicilerin davranışlarını etkilemeye çalışmaktadırlar.
Bu çalışmanın amacı, mağazacılıkta atmosfer yaratmak için gerekli unsurların ortaya konmasıdır. çalışmanın hem perakendecilere hem de bu konuda ayrıntılı bilgi edinmek isteyen çalışanlara ve öğrencilere faydalı olacağı düşünülmektedir. çalışmanın birinci kısmında tüketicilerin alışveriş davranışı ele alınmış, ikinci bölümünde perakendecilik kavramı ve perakende mağaza çeşitleri anlatılmış, üçüncü bölümde ise mağaza atmosferini oluşturan unsurlar, beş duyu temel alınarak görme, işitme, dokunma, hissetme ve tatla ilgili faktörler olmak üzere beş farklı başlık altında incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise mağazasız perakendecilikte atmosferin nasıl oluşturulabileceğinden bahsedilmiştir.
(önsöz'den)
Kullanıcı Yorumları