“Luther, modern dünyanın atalarından biri... Luther; yaşayarak, konuşarak, kendini göstererek diğer birçokları gibi pek çok gerçek fiili durum yaratmıştır. Hiç tasavvur edemediği şekilde onlar da, kendi manevi ve ahlaki sonuçlarını doğurmuşlardır.”
1928 yılında yayımlanan bu eser, büyük yankı uyandırmış ve bibliyografyanın güncellenmesi dışında hiçbir değişiklik yapılmadan birkaç kez yayımlanmıştır. Yenilikçi, kendi deyimiyle hiyerarşisi kendisine bağlı inananların inancını boğan Hristiyan kilisesinin kaybolmuş manevi ilkelerini bulduğu için kaygılı bir Luther'i tasvir etmektedir. Bu öyle bir Lutherdir ki “devam ettirme hevesiyle dolu bir kurucudan eser olmayan”, “birliği sağlamadan, bölünmeyi gerçekleştirip Katolik kilisesinin gücünü maddi olarak zayıflatıp azaltarak, sayısız mezhebin doğuşuna uygun şartlar yaratmış; laikler tarafından dini konularda tartışmalara neden olmuş ve bunu yaparak gelecek asırların bağımsız düşünürlerinin gönülsüz öncüsü hâline gelmiştir.
Annales Okulu'nun kuruluşunda önemli bir rolü bulunan Lucien Febvre'in keskin bakışıyla hem Luther'i hem çevresindekileri hem de dönemi görmek bakımından ufuk açıcı bir kitap Alın Yazısı. Adının çağrıştırdığı merakı fazlasıyla karşılayan sorgulayıcı bir metin.
Kullanıcı Yorumları