11. yüzyılda Güney Fransa'da bir dinsel grup olarak ortaya çıkan Katharlar (Arınmışlar) İncil'i konuştukları dile çevirerek geniş kitelelerin okumasını sağladıkları gibi eşitlikçi, özgürlükçü ve dayanışmacı bir toplum tasarımını da hayata geçirmeye çalışmışlardır ve son taraftarlarına kadar yakalanıp yakılarak yok edilmişlerdir. 1300'lü yıllarda Balkanlar'da güç kazanan Bogomil hareketine esin verdikleri de bilinmektedir. 1416 yılında tıpkı Katharlar ve Bogomiller gibi eşitlikçi, özgürlükçü ve paylaşımcı bir toplum tasarımıyla bütün dinlerin inananlarına seslenen ve Osmanlı düzenine başkaldıran Şeyh Bedrettin ve hareketinin de Kathar düşüncesiyle ilgili olduğunu savunan araştırmacılar vardır.
Monstsegur Hazinesi, 1202 ile 1244 arasında Papalık ve Fransa Krallığı'nın Katharları yok etmek amacıyla açtıkları Haçlı seferleri dönemini konu alan bir romandır. 1244 yılına gelindiğinde Katharların ellerindeki son kale olan Montsegur da düşecektir. Kalenin teslim edileceği günün gecesinde dört Kathar gizli yollardan Montsegur'dan kaçacaktır. Montsegur veya Kathar hazinesini korumak ve kaçırmakla görevli olan grubun kılavuzu Jeanne, evsiz barksız deli bir kadın olarak anımsamaktadır. Kendisini koruyan bir köylüyle yaşamak zorunda kalan kahramanımız macerasını devam ettirirken Kathar inançları ve yaşam tarzını da anlatmaktadır.
“Muhteşem bir roman... Burnham, gerçek ile gerçeküstüyü, büyülü olanla dünyevi olanı zekice örüyor.“
Los Angeles Times-
“... vahşi ama müşfik bir kahraman... Yazarlık yeteneği anlaşılması güç, çapraşık bir konuyu zevkli bir okumaya dönüştürüyor.“
Library Journal-
“Burnham, Katharların sıcakkanlı bir tasviriyle birlikte karşılaştıkları üstesinden gelinmesi imkansız saldırıları ve zulümleri sergiliyor.“
Booklist-
Kullanıcı Yorumları