Bu kitap, 2004 yılında başladığım doktora sürecinde tez önerisi olarak kabul edilen ancak çeşitli sebeplerle tamamlayamadığım ortaokul öğrencilerinin eğitim teknolojisi standartlarına ilişkin yeterliklerinin incelenmesini amaçlayan çalışmamın geliştirilerek kitaplaştırılmış halidir. Bu çalışmanın kitaplaştırılmasında; tez sürecinde yapılan çalışmaların ürüne dönüştürülmesi, Fatih projesi ile var olan önemi yeniden gün yüzüne çıkan öğrencilerin bilişim teknolojileri yeterliklerinin belirlenmesi, yapılan analizleri değerlendirerek yorumların Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek öğretim Kurumu, üniversiteler ve öğretmenler için yararlı olması, ilgili kişi ve kuruluşlar için bir rehberlik etmesi amaçlanmıştır.
Kitap, Milli Eğitim Bakanlığının (M.E.B.) okullarda bilişim teknolojileri (BT) altyapısının oluşturulması ve eğitimde BT kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik 1984-2013 yılları arasında yürütülen projeler ve okullarda teknoloji kullanımı kapsamında alanyazında gerçekleştirilen araştırmaları doküman analizi ile incelemesi açısından eğitim politika üreticilere, araştırmacılar ve eğitimcilere arşiv niteliğinde veriler sunmaktadır.
Kitapta ayrıca Ankara, Eskişehir ve Sakarya il merkezlerindeki ortaokullarında öğrenim gören toplam 2272 ilköğretim sekizinci sınıf öğrencisi üzerine yapılan iki araştırma bilimsel makale formatında sunulmuştur. Kitapta yer verilen araştırmalar ile ilköğretim okullarının, öğretmen ve öğrencilerin teknoloji kullanımı bağlamında değerlendirilmesini ve Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi öğretim Programının, Bilişim Teknolojileri Becerileri Performans Göstergeleri kapsamında yeterli bilgi ve becerilerle donanmış öğrencilerin yetiştirilmesi bağlamında amacına ulaşıp ulaşmadığının değerlendirilmesini sağlamıştır. Araştırma sonuçları ayrıca, öğrencilerin uluslararası alanda kabul görmüş teknoloji kullanım yeterliklerinin (NETS*S'de belirtilen) ne kadarına sahip olduklarının belirlenmesini sağlayacaktır. Bu sayede ilköğretim öğrencilerinin teknoloji kullanım yeterlikleri konusunda Milli Eğitim Bakanlığının ilgili birimlerine istatistikî veriler sağlamaktadır. Kitapta ayrıca ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin Fatih Projesi hakkındaki ön görülerini ve aynı öğrencilerin lise 9.sınıf sonunda Fatih Projesi uygulandıktan sonra Fatih Projesi hakkındaki görüşlerini inceleyen bir araştırmaya da yer verilmiştir.
Yukarıda özetle bahsedilen bilimsel araştırmalar ile kitap, Fatih projesi ile öğrencilerine teknoloji destekli öğrenme süreçleri hazırlayacak olan tüm öğretmenlere ve program geliştirme uzmanlarına, yararlanabilecekleri başucu bilgiler sunmaktadır.
Kullanıcı Yorumları