Yaşam, bir deneyimler dizisidir. Bu deneyimler duyuların kullanılması ile gerçekleşir. İnsanlar duyuları yardımıyla çevreyi tanır ve duyuları yardımı ile öğrenirler.
Yaşamın ilk yıllarından itibaren duyuların uyarılması önemlidir. Yenidoğan bir bebeğin çevreyi öğrenmesi için kullandığı en temel araç duyularıdır. Bebek duyuları yoluyla çevreyi tanımaya, farklılıkları ayırt etmeye, benzerlikleri bulmaya ve nesneler arası ilişkileri anlamaya çalışır. Yenidoğanın duyuları yoluyla elde ettiği bu bilgiler onu yaşama hazırlar.
Yaşamın ilk yıllarında görülen refleksif hareketler zamanla yerini amaçlı hareketlere bırakır. Bebek yaptığı davranışların sonuçlarını görüp haz aldıkça deneme yanılma tecrübeleri de artar. Bebek refleksif hareketlerden amaçlı hareketlere geçişinde duyu organlarını kullanır. Nesneleri sallayarak çıkardığı sese, dokunduğu zaman hissettiği duyguya, kulağına gelen seslerin çeşitliliğine, ona sunulan yiyeceklerdeki tat ve koku farklılıklarına dikkat eder: Bu yolla nesnelerle ilgili neden sonuç ilişkileri geliştirir.
(önsöz'den)
Kullanıcı Yorumları