Bu kitap, 2014'te ilk baskısı yapılan ve kısa zamanda tükenen YDS Cloze Tests ile YDS Dialogue Completion kitaplarının tamamen okuyucu lehine ekonomik amaçlı bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Bununla birlikte birleştirmede bilimsel temellere uygun olarak benzer türde soruların aynı kitaplarda toplanmasına azami özen gösterilmiştir.
"Cloze Test" tipi sorular 2003 yılından itibaren dil sınavlarında yer almaya başlamıştır ve ilk olarak KPDS ve üDS sınavlarında 5'er soru içeren birer paragraf şeklinde sınavlara dahil edilmiştir. Daha sonraları ise, paragraf sayısı ikiye, toplam soru sayısı ise 10'a çıkarılmıştır. YDS'de toplamda 10 soru sorulmaktadır. Bu bölümde adayların sözcük ve gramer bilgileri bir paragraf içinde belli bir konu bütünlüğü içerisinde sorgulanmaktadır.
Her paragrafta yer alan toplam 5 sorudan 1'i gramer (tenses, active / passive, modals), 1'i bağlaçlar (noun clauses, relative clauses, adverbial clauses), 1'i edatlar (prepositions), 1'i sözcük bilgisi (verbs, nouns, adjectives, adverbs, phrasal verbs) ve 1'i de bağlaç işlevi gören zarflar (connective adverbs), sıfat ve zarfların karşılaştırma halleri (comparatives and superlatives) gibi farklı konulardan gelmektedir.
Bu soru dağılımı çerçevesinde, sınavda sorulan toplam kelime soru sayısı, bu bölümde sorulan en az 2 soru ile birlikte 8'e çıkmaktadır. Toplam edat soru sayısı ise bu bölümde sorulanlarla 4-5 soruya ulaşmaktadır. Sonuçta bu bölümde paragrafta anlam bilgisinden ziyade, sınavın ilk bölümünde sorulan kelime ve gramer sorularına benzer tarzda sorular sorulmuştur. Ancak bu sorular, ilk bölümden farklı olarak bir paragrafın içine gömülü olarak verilmiştir.
Sınavlarda CLOZE TEST bölümü adayların çoğu tarafından oldukça zor bir bölüm olarak değerlendirilmektedir. çünkü bu bölümde adaylar, hem yanlış strateji uygulamakta, hem de gereğinden fazla zaman kaybetmektedirler. Sonuçta ise arzuladıkları kadar doğru yanıt elde edememektedirler. Oysa bu bölüm toplam 10 soruyla sınavda oldukça önemli bir yüzde oluşturmaktadır. Bu bölümde ne yapılması gerektiğini bilen adaylar, çoğu kimseye göre daha kısa sürede 10 soruyu cevaplamakta, hem de daha iyi sonuç almaktadırlar. Her sınavda ve her soru tipinde olduğu gibi, bu bölümde de ne yapılması gerektiğini bilmek, diğer bir deyişle, sorulan sorulara bakılması gereken gözle bakmak işinizi genelde kolaylaştıracaktır.
ülkemizde İngilizce dil sınavlarına hazırlanan adaylar için soru türlerine göre özel olarak hazırlanmış olan bu YDS serisinin CLOZE TESTS bölümü, zor olduğu sanılan bu bölümü soru çözerek kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Kitabın ilk bölümünde CLOZE TEST soruları için özel olarak hazırlanmış kolay soru çözüm stratejileri ve uygulamalı örnek soru çözümleri verilmiştir. Ayrıca bu bölümde yer alan her testte sınavda olduğu gibi 2'şer paragraf ve toplam 10 soru yer almaktadır. Soruları yanıtladıktan hemen sonra, her sorunun ayrıntılı açıklamalı çözümü, o soruya özel çözüm yaklaşımı ve taktikleriyle sıcağı sıcağına sunulmuştur.
Cloze Tests bölümü, YDS sınavına hazırlanan adaylar için zor olduğu düşünülen CLOZE TEST engelini hiç ummadıkları şekilde daha kolay ve başarılı geçmeleri için özel olarak tasarlanmış bir kitaptır. YDS serisinin diğer her kitabı YDS'de yer alan soru tipleri için ayrı ayrı hazırlanmış benzer nitelikte birer başvuru kaynağıdır.
Kitabın ikinci bölümü olan YDS Dialogue Completion bölümü, sınavın bu bölümünde çıkmış olan seçilmiş sorulardan ve bu soruların açıklamalı çözümlerinden oluşmaktadır. YDS'nin bu bölümünde son dönemdeki sınavlarda toplam 5 soru sorulmaktadır. Bu bölümde iki konuşmacı arasında belli bir konuda geçen diyaloğa yer verilmekte ve konuşmacılardan birisine ait bir konuşma boş bırakılmakta ve adaylardan ise, bu boşluğa gelmesi gereken doğru ifadeyi bulmaları istenmektedir. Bu bölümdeki soruları verimli ve başarılı bir şekilde yanıtlayabilmek için, adayların konuşma dili özelliklerine, konuşma dilinde kullanılan ifade ve kalıplara, deyimsel ifadeler ile deyimsel fiillere (phrasal verbs) yönelik yeterli düzeyde bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Akademik nitelikli sınavlara hazırlanan adayların çoğunda bu tür bilgiler genelde eksik ve yetersiz kalmaktadır. Bunun temel nedeni, adayların sınava hazırlanırken ilgi ve dikkatlerini daha çok akademik nitelikli sözcüklere ve bu tarz metinlere vermeleridir. Ancak konuşma dilinde sonuç, konuşulan dil ile sürekli bir şekilde iç içe olmak, yani o dili aktif olarak konuşmak, ya da bu yönde özel bir çalışma yapmakla alınabilir. Aslında en verimlisi, öğrenmeyi hedeflediğiniz dili olabildiğince konuşmak ve o dili yaşamınızın bir parçası haline getirmektir. Ama ne yazık ki pek çok aday bunu gerçekleştirmek için, çeşitli sebeplerden dolayı uygun zaman ve ortamı bulamamakta ve diğer soru türlerine göre nispeten daha kolay ve yapılabilir olan bu bölümde istenilen sonucu alamamaktadır.
Dialogue Completion bölümü, adayların genelde eksik kaldıkları konuşma dilindeki ifade ve kalıpları edinme ve geliştirmelerine imkan verecek şekilde özel olarak hazırlanmıştır. Bu bölümde Dialogue Completion Tests kısmında 10 soruluk bir diyalog testi ve hemen ardından bu sorulara ait açıklamalı çözümleri ve sorunun yanıtlanması için gerekli olan konuşmaların Türkçe'ye çevrilmiş karşılıkları verilmiştir. Böylelikle adaylar bu testleri çözerken, aynı zamanda konuşma dilinde kullanılan özel kalıp ve deyimleri de öğrenme ve pekiştirme fırsatı bulacaklardır.
Kitabın giriş bölümünde, diyalog sorularının daha etkili ve verimli bir şekilde çözülebilmesi için gerekli ve yararlı olabilecek teknik ve stratejilerin yanı sıra, farklı konuşma türlerinin konularına ve konuşma havasına uygun olası ifadelerin sınıflanmış özel listelerini de bulabileceksiniz. Böylelikle, başarılı olabilmek için, normalde çok daha uzun soluklu bir çalışma ve hatta süreklilik arz eden bir konuşma ortamı içinde bulunmayı gerektiren diyalog soruları bölümünde, buna fırsat bulamayan adaylar, bu kitap sayesinde sınavın bu bölümüne etkili bir şekilde hazırlanabilme imkanı bulacaklardır. Bu kitapta ayrıca başka kaynaklarda bulamayacağınız ve son dönem sınavlarda sıkça karşılaşılan "bir fikre karşı çıkma / karşı görüş bildirme" ve "tepkisiz kalma / cevap vermekten kaçınma" tarzı soru türlerini ve bu gibi sorularda verilebilecek olası karşılıkları da bulabileceksiniz.
çalışmalarınızın ve emeklerinizin hedeflediğiniz başarıyı getirmesi dileğiyle...
Gürcan Günay - Mustafa Demir
Kullanıcı Yorumları