Romanda,lügat çalışmalarında,çeviri eserlerde dönemin önemli çalışmalarına imza atan şemseddin sami,yeni bir tür olan avrupai tiyatro sahasında da devri için başarılı eserler vererek tanzimat döneminde,ikisi tarih dram olmak üzere üç piyes yazmıştır.
Besa yahut ahde vefa, şemseddin sami'nin yazdığı ilk piyestir piyes osmanlı dram kumpanyası'nda birkaç kere oynanmıştır.Devrin münekkitleri, piyesin konusunun basit,tekniğinin zayıf ve acemice kaleme alındığını öne sürerlerse de; bu bakış tarzı, devrin diğer piyesleri dikkate alındığında, çok sağlıklı bir değerlendirme olarak kabul edilemez.
Sehdi yahya, şemseddin sami'nin yazdığı ikinci piyestir.bu piyesinde yazar,ispanya'daki müslümanlarla hristiyanlar arasındaki savaşlarda kahramanlıklar gösterip; sonrasında büyük acılara gark olan korkusuz ve sorumluluk sahibi seyyid yahya'nın macerasını anlatır.
Gave, sami'nin yazdığı üçüncü piyestir.Konu, firdevsi'nin şah-name''sinden değiştirilerek Alınmıştır.II.meşrutiyet'ten sonra fransız ihtilaliyle arasında benzerlik olduğu için piyes defalarca sahnelenmiştir.Şemseddin sami'nin bu konuyu seçmesinin sebebi de aynı maksatla olsa gerek. Şehname'deki hikayefransız ihtilalinden evvel bilinen ilk halk hareketidir.
Yayınevimiz; bu önemli piyesleri, Doç. Dr. Enver Töre'nin titiz çalışmasıyla siz okurlarımıza sunmaktan kıvanç duyar.
Kullanıcı Yorumları