İlgili üniversite öğrencilerine ve arzu edenlere sosyoloji hakkında genel bilgi vermek, teorik köklerini belirtmek gayesiyle hazırlanan bu kitapta, bunu bir sosyoloji sistemi yapmaktan ziyade, temel meselelerin ve önemli kavramların tartışılması arasında vermeye çalıştık. Modern meselelere de pek girmedik. Ancak, klasik tarzda çalışma yanında, konuları yeni zihniyelere ve münakaşalara açık tuttuk. İlgili fakülte öğrencilerine ve özel olarak ilgi duyanlara, sosyal ilimlerin kesin tavrının hangi münakaşalardan sonra elde edilebileceğini, zor noktaların ve esaslı problemlerin neler olduğunu, hangi kısımlarının münakaşaya açık olduğunu göstermek, onları uyarmak, kesin zannıyla bilgi vermekten daha önemlidir kanaatindeyim.
Yer yer kısa olarak "görüş" beyanında bulunulmuşsa da sosyoloji kültürüne, onun geleneğine ve tekniğine ters düşmeyecek şekilde bu iş yapılmıştır.
Sosyolojide önemli zihniyet değişiklikleri ve modern araştırma usulleri olduğu malumdur. Artık doktriner, tek faktörcü, tek modelci, teorik sosyoloji de, cemiyeti tanrılaştıran bir zihniyet de aşılmıştır. Fakat biz burada geleneksel bir metod takip ederek sosyoloji tarihine mal olmuş teorik etüdleri, bunların münakaşasını, temel kavramları ele almakla yetindik.
Okuyuculara saygılarla ve bütün öğrencilere başarı dileklerimle.
Kullanıcı Yorumları