Yargılanma Süreci ve İnfazlar:
Tarikata yönelik kurgusal ve spekülatif çalışmaları eleştiren Göktuğ Halis'in imzasını taşıyan “Tapınak Şövalyelerinin Düşüşü“ Tarikatın Engizisyon ve Papalık Komisyonlarınca yargılanış sürecini, ülke okurunun ve tarihçilerin dikkatine sunuyor.
Tapınakçılar Tarikatının yok oluşunu doğuran sosyo-ekonomik koşulların analizinden hareketle, Ortaçağ Avrupa'sının dünyevi ve ruhani iktidarları arasındaki çatışmasının nabzını tutuyor. Maddi uçuruma yuvarlanmış bir Kral'ın, Kilise'nin iktidar alanına pervasızca müdahalesinden, Engizisyon mantığının en acımasız uygulamalarını ele alan çalışma, Haçlı hayalini yaşatacak tek odak noktası olan Tapınakçıları yıkıma göndererek, hayatının en temel gayesini, “Haçlı umudunu“ da yok ettiğini çok geç anlayan bir Papa'nın kişisel trajedisine uzanan bir tarihin çerçevesini çiziyor.
“Tapınak Şövalyelerinin Düşüşü-Yargılanma Süreci ve İnfazlar“, Müslüman fetihleriyle birlikte Ortadoğu'daki Haçlı varlığının yitirilişinde Tapınak Şövalyelerinin oynadığı başarısız role de ışık tutuyor. Haçlılar çağı'nın bitişiyle birlikte temel mantığını yitiren Tapınak Tarikatı'nın, Kral IV. Philippe tarafından ustalıkla yönetilen bir operasyona direnemeyecek derecede büyük bir güç kaybına uğrayış sürecini de ayrıntılarıyla inceleyen kitap, örgüte ilişkin tüm efsane, mit ve söylencelerin kaynağı olan “yargılanma sürecini“ ilk kez ülke okurunun dikkatine sunuluyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Kullanıcı Yorumları