Tıbbi Biyoloji dersinin amaçlarından biri, tıp öğrencilerinin hekimlik nosyonunu kazanmalarına yardımcı olmak ve pek çok canlı türü ile en yüce varlık olan insanı karşılaştırma olanağı sağlamaktır. Diğeri ise, öğrencileri “ders notu” külfetinden kurtarıp belli bir bilgi birikimi almalarına yardımcı olmak ve bazı temel kavramları vermektir.
1970 yılından bu yana Tıp Fakültesi 1. sınıfında Tıbbi Biyoloji Dersini vermekteyim. öğrenciler ve ayrıca ilgili öğretim üyesi arkadaşlarımın istek ve önerileri doğrultusunda, diğer ülkelerde okutulan programların ışığı altında, devamlı ilaveler yapılarak bu kitabın 1-7. baskıları hazırlanmıştır
Günümüz bilim çağındaki hızlı ilerlemelerin hepsine yetişmek mümkün değildir. Nitekim bu kitabın her yeni baskısını hazırlarken, özellikle hücrenin moleküler yapısına ait bilgilerin, bir öncekinde yetersiz olduğunu fark ettim. Bu noktadan hareketle, öğrenci için hazırlanan ders programını da temel alarak, gerekli olduğunu gördüğüm yeni bilgileri daima ilave etmeye gayret ettim.
Bazı Tıp Fakültelerinde, son yıllarda düzenlenen ders programlarında, Tıbbi Biyoloji dersine ayrılan zaman giderek azaltılmış ve ders içeriği “Hücre” ile sınırlandırılmıştır. Canlı organizma, hücreler topluluğundan oluşan bir bütündür. O nedenle kitabın bütün baskılarında “Hücre” ön planda tutulmuş, bunun yanında en ilkel canlıdan en ileri canlıya kadar ve özellikle insan organizması temel alınıp, karşılaştırmalı olarak bir çok yönden işlenmiştir. Bir referans kitabı olabileceği umuduyla, hücre dışında kalan konuları kitaptan çıkarmaya ve onlara yer vermemeye gönlüm razı olmamıştır.
Yeniden gözden geçirilen ve yenilenen kitabın yedinci baskısında da eksik ve kusurlar mutlaka olmuştur. Bunlar da zaman içinde ve okuyucuların yardımları ile düzeltilecektir.
Her zaman olduğu gibi, çok değerli eserlerinden yararlandığım bilim adamlarına, kitabın hazırlanması ve basılması sırasında yakın ilgisini gördüğüm eşim Prof.Dr. Nurettin BAŞARAN'', yazım işlerinde ve düzeltmelerde büyük emekleri geçen Tıbbi Biyoloji A.B.D. öğretim üyelerimizden başta Prof.Dr. Hasan Veysi GüNEŞ olmak üzere Prof.Dr. İrfan DEĞİRMENCİ, Araştırma Görevlisi Dr. Hülyam GüN KURT, Miriş DİKMEN, Araştırma Görevlisi M. Cengiz üSTüNER, Didem COŞAN, Doktora Programına devam eden Uzman Biyolog Ayşegül BAYRAMOĞLU, Yüksek Lisans Programını devam eden Biyolog Cansu ŞİMŞEK, Ayşe AK, Banu KüçüKARABACI, Neslihan MERİç ile şekilleri büyük bir titizlikle çizen sağlık teknisyenimiz Ayşe çİMEN'e ve kapak kompozisyonunu hazırlayan tasarımcı grafiker Aydın öZöN'e teşekkürlerimi sunarım.
Kitabın yedinci basımını gerçekleştiren GüneşNobel Tıp Kitabevi'ne ayrıca teşekkürlerimi sunar, bu baskının da tüm okuyuculara, öğrencilere ve araştırıcılara yararlı olmasını dilerim.
Kullanıcı Yorumları