Trafik Kazalarından Doğan Hukuki ve Cezai Sorumlulukları.
Temel Trafik ve çevre Bilgisi.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve İlgili Tüm Yönetmeliklerde 15 Ocak 2013 Tarihine Kadar Yapılan Değişikliklere Uygun Olarak
Gözden Geçirilmiş ve Güncelleştirilmiş
Değerli okur ve öğrencilerimiz, bir taraftan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili tüm yönetmeliklerdeki değişiklikler paralelinde yeniden gözden geçirilerek güncelleştirilen Trafik Hukuku kitabının 6. baskısını sizlere sunmanın mutluluğunu yaşarken diğer taraftan da gerekli basit önleyici tedbirleri almamız halinde bile birçoğunu önleyebileceğimiz basit trafik kazalarında her yıl kaybettiğimiz binlerce genç vatandaşımızın üzüntüsünü yaşamaktayız.
ülkeler, toplumlar ve bireyler üzerindeki olumsuz etkisini her geçen gün giderek arttıran düzensiz ve güvensiz trafik ortamı ve bu ortam sonucu ortaya çıkan trafik kazaları ve onun yol açtığı sorunlar günümüzde artık, psikolojiden sosyolojiye, mühendislikten eğitime, yönetimden denetime, hukuktan tıbba, coğrafyadan çevreye, ekonomiden ahlâka kadar her yönüyle modern hayatın merkezinde yer almaktadır.
Modern hayatta insanoğlunun günlük yaşantısının önemli bir kısmı ya bizzat trafik içinde veya trafiğe maruz kalan alanlarda geçmektedir. Bu nedenle günümüzde trafik, modern hayatın ayrılmaz ve olmazsa olmaz önemli bir parçasını oluşturmaktadır. çağımız teknoloji çağı ve trafikte kullandığımız ileri teknoloji ürünü ulaşım araçları, bir taraftan bizi gitmek istediğimiz yerlere eski yöntemlere göre daha hızlı ve konforlu ulaştırsalar bile, diğer taraftan da yol açtıkları sorunlar nedeniyle her geçen gün hayatımızı biraz daha çekilmez hale getirmektedirler.
Dünya Sağlık örgütü (WHO) verilerine göre karayolu trafik hasarlarının, gerekli acil önlemler alınmadığı taktirde, 2030 yılı itibariyle küresel çapta ölümlerin başlıca beş sebebinden biri olacağı öngörülmektedir. Zira gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde, karayolu trafik kazaları sonucu ortaya çıkan ölümler, toplumdaki 15-44 yaş arası ekonomik olarak en üretken grup için başlıca ölüm sebebi ve 5-14 yaş grubu için ise ikinci başlıca ölüm sebebidir.
Trafik kazalarına birden çok faktör tek başına ya da bu faktörlerin kombinasyonu şeklinde etki etmektedir. Sürücü ve diğer yol kullanıcılarının (yaya, yolcu) hatalı davranışları, araç, karayolu karakteristikleri, çevresel faktörler ve trafik karakteristikleri, trafik kazalarının meydana gelme olasılıklarında ve kazaların şiddetlerinde rol oynayan temel faktörlerdir. Her trafik kazasında hareket halinde en az bir motorlu araç ve bu aracı sevk ve idare eden bir sürücü olduğu unutulmamalıdır Bu bağlamda da trafik kazalarının önlenmesinde sürücü faktörünün önemi büyüktür. Ancak unutulmamalıdır ki sürücü, bir trafik kazasında sorumluluk taşıması gereken ilk kişidir. Ancak hiçbir zaman tek kişi değildir. Trafik güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirlerde de sürücü yanında trafik kazalarına neden olan diğer faktörlerin de (yaya, yolcu, araç, yol ve yol çevresi) asla göz ardı edilmemesi gerekir.
Günümüzde özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler açısından trafik kazaları, yol açtığı sorunlar nedeniyle artık bir terör sorunu olarak bile nitelendirilebilmektedir. Bu nedenle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler açısından önemli bir güvenlik problemi olan trafik güvenliğini sağlama çalışmalarının zaman kaybedilmeden bilimsel, çok ciddî, kapsamlı ve en önemlisi de problemin paydaşlarının ortak işbirliği ve koordinasyonu içerisinde ele alınması sağlanmalıdır.
Altıncı baskının da trafik kurallarını içselleştiren herkese faydalı olması dileğiyle, kitapta emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimi sunar, kazasız, belasız ve kayıpsız mutlu yarınlar dilerim.
Kullanıcı Yorumları