Ürün Özellikleri
“Geçit Kitabevi Yayınları, İngiliz Kemal namlı Ahmet Esat Tomruk'un olağanüstü casusluk hatıralarını 6 ciltte bir araya getirdi.“
Atatürk'ün başarıları sebebiyle İstiklal Madalyası vererek alnında öptüğü, efsanevi Türk casusu İngiliz Kemal namlı Ahmet Esat Tomruk, ölümünden sonra (1966) birçok kitap, çizgi roman ve filme konu oldu Türkiye'de. Hayatı boyunca dansörlük, boksörlük, şoförlük, rehberlik, hatta kumarbazlık yapan İngiliz Kemal popüler tarihimizin çok özel bir simasıdır. Gerçek bir vatansever olan İngiliz Kemal istihbarat göreviyle görevlendirildiği bütün işlerde olağanüstü olmuş, ama gene de adı neredeyse unutulmuş ulusal bir kahramanımızdır.
“Her Türk Genci Okumalı“
“Adının başına bir 'İngilizlik' takılmasına rağmen yurdumuzun fedakar bir evladı olan Türk Casusu İngiliz Kemal'in hatıratlarına, yahut diğer bir deyiş ile o müthiş maceralarına gelince: Bilmem ki ne diyeyim... Kendim, muharriri olduğum için değil, vicdanımdan yükselen sesi dinleyerek bilhassa şunu belirtmek isterim ki, bu milli maceraları her Türk vatandaşı, her Türk genci okumalıdır...“
Recai Sanay
Milli Mücadele'den İsrail'e bütün maceralar
Geçit Kitabevi yıllardır sahaflarda unutulan ve okurla bağı neredeyse kesilen ünlü İngiliz Kemal namlı Ahmet Esat Tomruk'un casusluk maceralarını 6 ciltte bir araya getirdi. Recai Sanay, Ali Kemal Meram ve Ahmet Esat Tomruk'un kendisi tarafından kaleme alınan bu maceraların yer aldığı kitapların başlıkları şöyle:
Türk Casusu İngiliz Kemal Lawrence'e Karşı
Türk Casusu İngiliz Kemal İsrail Macerası
Türk Casusu İngiliz Kemal Milli Mücadelede
Türk Casusu İngiliz Kemal İkinci Dünya Savaşı Maceraları
Türk Casusu İngiliz Kemal Ortadoğu'da
Türk Casusu İngiliz Kemal Kıbrıslı Çetecilere Karşı
İngiliz Kemal Hakkında
Unutulan Bir Efsane: İngiliz Kemal
Oğuz Aral
(...)
“Birinci ağızdan İngiliz Kemal'i anlatmak isterim. Asıl adı Ahmet Esat Tomruk'tur. İstanbul Cerrahpaşa'da doğmuş, beş yaşındayken babası ölünce dayısının yanına sığınır. Bir süre sonra da Galatasaray Sultanisi'ne başlar. Okulda kartpostal merakı nedeniyle sık sık postaneye gider. Ama ikide bir postaneye gitmesinden huylanan Abdülhamid hafiyeleri küçük Esat'ı yakalar ve Jöntürkler'le ilgisi var diye eza cefa ederler. Dayısı Esat'ı kaçırtmak için bir Yahudi'yle para karşılığı bir gemiye bindirir. Ama İngiliz gemisinin kaptanı Esat'ı derya ortasında yakalar. Ortada para pul yoktur. Esat kaçaktır. Ama insancıl kaptan, Esat'ı sever, korur, sonra da evlat edinir. Esat, İngiliz olarak büyür, okur ve boksör olur. Üstelik yaman bir boksör olur, Paris'e maça gider. İlk Dünya Savaşı sırasında İstanbul'a döner. Zamanını Kemal Begof'un Beyoğlu'ndaki boks kulübünde geçirir. Rahat durmadığı için yakalanıp hapse atılır. Hapiste zamanın ünlü yankesicilerinden Koçaki adındaki Rum'dan, yankesicilik sanatını öğrenir. Bu sanat casusluk yaşamında hayatını bile kurtarır.
İşgal İstanbul'da, Esat sokaktadır. İşgal güçleri bol bol eğlence ve spor etkinlikleri yaparlar. Esat, boks karşılaşmalarına musallat olur. Zaten, ikinci anadili İngilizce'dir. İngiltere Ordu Şampiyonu Babi Spiler'le dövüşmek ister. İki karışlık bir Türk'ü tepelemesi İngilizler'e bayram olur. Salon İngiliz zabitan ve hanımları ve de İstanbul'lu Rumlar'la doludur. Ama aralarında gözleri umutla dolu birkaç fesli delikanlı da vardır.
İngiliz Kemal maçı anlatırken arada bir yerinden fırlayıp eskiv yapıyor, dans adımlarıyla sağ direğini mideye vurup sol kroşesini yukarıya sallıyordu. Bazen de Altan ve Vural tüy sıklet oldukları için beni konu mankeni niyetine kullanıyordu. Tarif için sol direk üstüne sol aparkat vurup eğilip mideye üst üste kısa yumruklar çakıp bana sarılıyordu.
Babi denen herif benim bir buçuk mislimdi. Fena bir sağı vardı ama yavaştı. Seyircinin gazına geldiği için bir an önce nakavt yapmak için haldır huldur tek yumruk sallıyordu. Ben de o yumrukları eskiv edip böğrüne gömülüp duruyordum. Bir ara ringde ağzını bozdu. Ben de ona en kenar mahalle küfüründen ve en sunturlusundan İngilizce giydirdim. Dangalak şaşırdı. Yedinci rauntta patlak lastik gibi soluyordu. Midesine iki dirsek, çenesine bir sağ kroşe çakınca suratıma nefretle baktı ve yere düştü. Ringden ayakta bile inemedi. Şampiyonu salla sırt götürdüler.''
“Gençliğimde onca filmi seyredip onca romanı okuyunca İngiliz Kemal'in gerçeğini anlamak olmazdı. Devlet arşivlerini, anıları, tanıyanlarla konuştum, araştırdım, taradım. En sağlıklı bilgilere General Kazım Özalp'ın anılarında rastladım. İlk görevini Özalp Paşa vermiş. Esat Tomruk İstanbul işgalinde Avrupa'ya kaçıp bir vapura binmiş. Ama Çanakkale'de yakalanmış. Enver Paşa'yı kaçırmakla suçlanıp Çanakkale'de Paşa Çiftliği'ndeki cezaevine konur. Ama Esat kaçıp Biga'ya gelir. Yoksul köylüler, efeler silahlanmış düşmanı beklemektedirler. Genç Esat duygularını kitabında şöyle anlatır:
'Yüreğimde duymadığım hisler uyandı, kanımın kaynadığını hissettim. İngiltere'de büyüdüm ama burası benim vatanım. Bu büyük mücadele içinde benim de bir yumruk katkım yok mu'
Esat, artık Kurtuluş Savaşı'nın içindedir. Sıvas Kongresi'nde yollanan telgrafın emri üzerine Esat, Balıkesir'deki Miralay Kazım'a (Özalp) gider. Kazım Özalp, onun ismini değiştirir. Esat çok sevdiği dostu Kemal Begof'u düşünür. Adı artık Kemal'dir. Kılık değiştirip düşman arasında İngiliz kimliğiyle dolaştığı için arkadaşları ona İngiliz Kemal derler.“
Recai Sanay
İngiliz Kemal'in Maceraları
A. Ömer Türkeş
(...)
Eski kitapçı raflarına aşina olanlar, bol renkli ve dikkat çekici kapaklarıyla sıklıkla karşılaşmışlardır “İngiliz Kemal“ kitaplarıyla. Nebioğlu yayınevinin 1950'lerin ikinci yarısında başladığı seriyi 1970'lerden sonra Kültür Kitapevi sürdürmüş, Esat Tomruk'un hatıratları biçiminde takdim edilen serinin ilk beş kitabını Recai Sanay, İsrail Macerası“nı Ali Kemal Meram kaleme almış, “Kıbrıs Muamması Peşinde“de ise bir yazar adı zikredilmemiştir. Kapak resimlerinde Münif Fehim ve -“Yakınşark Cumhuriyetçileri Arasında“ macerasında- Kemal Yörenç imzası taşıdığını görüyoruz.
İngiliz Kemal'in maceralarından ilki “İstiklal Harbinde“ adını taşımasına rağmen, kronolojik bir sıralama yaptığımızda, İngiliz Kemal'in casus hafiyeliği serinin dördüncü kitabı “Lavrence Karşı“da, “1919 senesinde İstanbul'un işgal altında olduğu bir günde“ başlıyor. Bu macerasında İstanbul'dan Arap çöllerine kadar geniş br coğrafyada İngiliz ve Fransız istihabaratı ile köşe kapmaca oynayan kahramanımız Kemal, Lawrence ile de sık sık karşı karşıya geliyor ve sonunda bir dostluk kuruluyor aralarında.
İngiliz Kemal'in hayatı hakkındaki bilgi edinmek isteyenler, onun “İstiklal Harbinde“ macerasından yararlanabilirler. Kısaca özetlersek; 1887 yılında İstanbul Altımermer'de dünyaya gelmiş. Asıl adı Ahmet Esat Tomruk. Babası Evkaf Nezareti Varidat Kalemi Müdürü Mehmet Reşit Bey, validesi Sıdıka Hanım... Kendisini cüretkar, gözü pek, atılgan ve kuvvetli bir çocuk olarak tanımlayan Tomruk, Galatasaray Sultanisi'ne yazılır, 16 yaşında İngiltere'ye giden bir vapura biner. Londra'da hem İngilizcesini ilerletir hem boks hem de salon adabını öğrenir. II. Dünya savaşının patlaması üzerine İstanbul'a döner ve edindiği yabancı diller sayesinde mükemmel bir casus olur. İstanbul'un işgalinden sonra Anadolu'ya kaçacak ve bundan böyle becerisini Mustafa Kemal'in hizmetine sunacaktır... 1919'larda Arap çöllerinde başlayan mesleğini 1950'lerin sonlarında yaşanan Kıbrıs sorununa kadar sürdüren ve ne ilginçtir ki saçlarına düşen bir miktar aktan başka hiçbir fiziksel değişime uğramayan İngiliz Kemal, her macerasında yabancı kadınlarla gönül oyunlarına girmeyi de ihmal etmemiştir... Kitaplara Recai Sanay'ın yazdığı önsözde; “Adının başına bir 'İngilizlik' takılmasına rağmen yurdumuzun fedakar bir evladı olan Türk Casusu İngiliz Kemal'in hatıratlarına, yahut diğer bir deyiş ile o müthiş maceralarına gelince: Bilmem ki ne diyeyim... Kendim, muharriri olduğum için değil, vicdanımdan yükselen sesi dinleyerek bilhassa şunu belirtmek isterim ki, bu milli maceraları her Türk vatandaşı, her Türk genci okumalıdır“ ifadesinden de anlaşılacağı gibi, Milli Mücadele yıllarından Kıbrıs meselesine kadar pek çok uluslararası sorunu çözümlerken resmi ideolojinin ve “beyaz Türk“ kimliğinin allegorisine dönüşen bu efsanevi roman kahramanı, farklı yazarlar tarafından canlandırılarak anonimleşmiştir.
(...)
(Tanıtım Bülteninden)
Kullanıcı Yorumları