1922-1932 yılları arasında Türkiye'nin Sıhhi-i İçtimai Coğrafyası adıyla bir 18 kitaplık dizi yayınlanmıştır. Dönemin Sıhhiye ve Muavenet-i İçtimaiyye Vekili Doktor Rıza Nur; “Sıhhiye müdürlerinin gönderdikleri sıhhiye-i içtimai coğrafyalardan iller arasında Niğde nüshasının da bulunduğunu, Sinop nüshasının birinci derecede olduğunu ilk cüzün mukaddemesinde yazmıştık. Sinop nüshası yazılırken Niğde'den ikinci defa gelen bu nüsha Sinop'unki de dâhil olduğu halde hepsinin fevkinde bir kıymeti haizdir” sözleri ile bu çalışmaların en mükemmel örneğinin Niğde nüshası olduğunu belirtmektedir.
Türkiye'nin Sıhhi İçtima'i Coğrafyası Niğde Sancağı isimli çalışma dönemin Niğde Sıhhiye müdürü Dr. Mehmet Hayri (Sagın) (1886-1948) tarafından hazırlanmıştır. Altı bölümden oluşan ve bu eser 207 sayfadan ibarettir. Ankara öğüt matbaasında 1922 senesinde basılmıştır.
Eserde Niğde Merkez, Bor, ürgüp, Nevşehir ile Ulukışla kazalarına ait fiziki, sosyal ve kültürel bakımdan çoğu yazarın kendi gözlemlerine dayanan önemli bilgiler bulunmaktadır.
Kullanıcı Yorumları