“Bilgi” ruhumuzun aydınlanması ile meydana gelir. Aydınlanma, farkında olmaktır.
Hayatımızı, maddi işleyişin tetiklemesi ile, zihnimizde yaşarız. İşleyişin görülmesi, farkındalığımız bağlamında idrak etmiş olmaktır. Bu da akılla olur. Akıl bunu yapabilmek için isimleriyle tarif edilmiş değerlerimizin varlığına ihtiyaç duyar.
Fizik varlık ve maddi işleyiş, hayatı zihnimizde feno-maddi olarak yaşatır. Spin olgusu ve zaman kavramı mahiyetleri itibarı ile bilinmediği sürece, feno-maddi işleyişi kavramak mümkün değildir.
Bilimin konusu, değerler bağlamındaki sebeplere dayalı feno-maddi işleyiştir. Sebep sonuç ilişkisi benliğimizde sürekli artış gösteren tecrübemiz konumuna girer.
Farkındalığımız, benliklerimizin farklılığından dolayı farklı olup, aynı konudaki red ve kabullerimiz kişiliğimiz bağlamında göreceli hale gelir.
Hayatın, değerlerin üzerine bina edilmiş olması ve feno-maddi yaşanıyor olması kitabın mahiyetler ve hakikatleri olarak yazılmasını gerektirirken; kişilikler bağlamındaki göreceli ve subjektif benlikler kapsamın daraltılarak meseleye tüm yönlerden tekillikler bağlamında bakılmasını sağlamış, dolayısıyla daralan kapsamla birlikte meselenin izahı kolaylanmıştır. Kitap bu şekilde “Yaratılış Tekilliği ve İşleyişteki Teknik” adını almıştır.
Kullanıcı Yorumları