Mutlu ölüm yoktur o yüzden gövdeyi sağır eden bir kin varsa
Geyiklerden, yılışık konçertolardan, borsalardan kaçıp
Ekmeği tuzla tartmaya alışmışsa insan
Birikmişse kırbasında sözün öfkesi
Gidip o mübarek kana dokunmak ister
O çocuklara, o babalara bakmak ister Tanrının avlularından.
Bir rövanş bekler, yeni bir raunt, bir yekinme daha
Puştluğun ümüğüne basmak ister
Yezitliğin kuyruğuna.
Edebî tavrı, duruşuyla bir yanıt veriyor dünyaya Ali Emre. İktidar karşıtı ve antiemperyalist tutumuyla, muhalifliğin tutarlı örneklerini koyuyor ortaya.
Veysel çolak
Unutulmaz şiirleri; her biri ayrı bir hoşluk uyandıran, mısra-ı berceste olarak nitelenebilecek kusursuz dizeleri var.
Turan Karataş
Ali Emre'nin şiirlerinde kelimelerden meydana gelmiş bir nar var ve bu nar; kitabın ilk sayfası açılır açılmaz bütün ihtişamıyla kendini gösteriyor.
İbrahim Tenekeci
Dönemin baskın karakterinin aksine, sığınağını sevgiliden çok çocukluktan üreten bir şair Ali Emre.
Osman özbahçe
Sesi ve sözü gittikçe çoğalmış bir şairle karşı karşıyayız. İroni ve yergide aşkın, göksel eda Emre'yi, birçok şairde gördüğümüz o kısıtlı dünyanın çok daha üzerine çıkarmıştır.
Hüseyin Akın
Derin bir bakış açısıyla durağanlığın her bir anından en küçük kıpırtıya bulup çıkarmanın, oradan şiire varmanın metropollere nazaran ne kadar güç olduğunu Ali Emre de mutlaka bilir. Nitekim o daha ilk kitabıyla bu sıkıntının pekâla aşılabileceğini gösterdi bize.
Ali Ayçil
Ali Emre, Kıyamet Mevsimleri ile başlayan; zaman zaman bireysel, toplumcu ama her zaman insansal olan şiir ırmağı kaynağını hiç kurutmaz, suyunu daha da çoğaltarak, yatağını genişleterek akar. Protest, başkaldırı şiiri yazarken bile insansal olanı, şairlere yakışan o ince duyarlığı şiirine yedirmeyi önemser. Epik bir bilinç ile kara bir lirizm iç içedir.
Asım öz
Ali Emre yüksek sesli, isyanı öne çıkaran şiirlere zaman zaman meyletse de aslında sessiz ve derinlikli şiirlerde daha başarılı gibi geliyor bana. Ya da ben bu tür şiirlerini daha çok seviyorum.
Mustafa Aydoğan
Hem konuşur gibi yazmayı biliyor, hem içinde yaşadığı dünyanın girdiği türlü modern şekillerin yol açtığı bireysel ve toplumsal tahribatı temelden kavrayan sıkı bir siyasi bilinci dolaşıma sokacak birikime sahip bir şair.
Ali Celep
Ali Emre şiirinin esbab-ı mucibesi, “hiçbir tasmanın güzel olmadığı“ realitesidir. Ali Emre şiirinde tarihle, statükoyla, adaletsizliklerle, yılgınlıklarla hesaplaşıyor. “Şiir ya duadır ya da bedduadır.“ Diyen Paul Valery'i hatırlatıyor bu tutum. Konfor vaat etmiyor şair.
Suavi Kemal Yazgıç
Eleştiren, eleştirdiği gibi rahatsız olduğu gerçekleri de bize usuldan fısıldayan bir şair. Yine de özünü koruyor her defasında. çizdiği tipler bize tanıdık geliyor. çünkü şair, üstten değil hemen yanı başımızdan gözetliyor dünyayı ve hayatımızdan çekine çekile yiten bütün o iyi şeyler için bir tür tapu sicil kaydı tutuyor
Mustafa Akar
Kullanıcı Yorumları