Zabıt katibi adaylarının her türlü sorularına cevap verebilecek şekilde özel olarak hazırladığımız bu kitapta; seviye tespiti, sınava hazırlık stratejileri, zaman planlaması, 26 saatte on parmak eğitimi, performans değerlemesi, yazım hızının artırılmasına yönelik özel hız çalışmaları, Türkçe, İngilizce, Almanca ve Osmanlıca metinler, sınav egzersizleri, sınav öncesi ve sınav esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar ile mülakat konusuna yer verilerek verilerek zabıt kâtibi adaylarının başarılarına katkı sağlanması hedeflenmiştir.
Bireysel ve grupsal öğrenme ilkelerine uygun olarak hazırlanan kitabımızın; zabıt kâtibi adaylarının dışında, ilk, orta, lise ve üniversite öğrencilerinin on parmak tekniğini doğru ve eksiksiz bir şekilde öğrenebilmelerine olanacak sağlayacağını; ayrıca eğitim kurumları ile zabıt kâtiplerine yönelik açılmış olan hazırlık kurslarında da ders kitabı olarak çok yararlı olacağı inancını taşımaktayız.
Zabıt kâtipliği sınavına başvurabilme şartlarına sahip olan adayların en önemli problemlerinden biri, klavye sınavında stres ve heyecanına yenik düşmeden, üç dakikada hatasız 90 kelime ve üzeri yazabilmeyi başarabilmektir. Bu başarıyı hedefleyen adaylar, klavye hızlarını artırabilmek için yoğun bir gayret ve çaba sarf ederek klavye sınavına hazırlanmaktadırlar. Uygulama sınavlarına başvuran aday sayıları ile uygulama sınavını başarı ile geçen aday sayıları dikkate alındığında, adayların başarı oranının % 5 ila % 12 arasında değiştiği görülmektedir. Türkiye'de bilgisayar kullanımının bir hayli yaygınlaşmış olmasına rağmen, başarı oranlarının düşüklüğü, ülkemizde klavyenin etkin ve doğru olarak kullanılmadığının en önemli göstergelerinden birisidir. Peki günlerce, aylarca çalışılmasına; hatta yıllardır bilgisayar kullanılmasına rağmen nedir bu başarısızlığın sebepleri Elbette her başarısızlık öyküsünün belirli sebepleri var.
Adayların büyük bir çoğunluğu, sınava hazırlık için maalesef yeterince zaman ayırmıyor. özellikle uzun yıllar bilgisayar kullanan adaylar, hızlarını yeterli görüp sınavı yeterince önemsemiyor. Yine büyük bir çoğunluğu ise çok çalışmasına rağmen, yanlış teknikle çalıştığı için yeterince klavye hızını artıramıyor. Bazı adaylar ise sınav öncesi çalışmalarında rahatlıkla 90 kelime ve üzerinde yazabildiği halde, sınav esnasında heyecan ve stresine yenik düşüp sınavda barajı geçemiyor. Oysa; “Komisyonlar tarafından seçilip yazılı olarak verilen bir metinden, vuruş hesabı yapılmadan, daktilo veya bilgisayar klavyesi ile üç dakikada yanlışsız 90 kelime yazabilme” olarak belirlenen uygulama sınavı başarı kriteri, orta düzey bir on parmak kullanıcısı için gerçekten düşük bir hız. Amacımız; sizleri doğru şekilde motive edebilmek; klavye hız seviyenizin tespitini yaparak artı ve eksilerinizi belirlemek; daha sonra 26 saat süren uygulamalı eğitimi ile on parmak tekniğini doğru olarak öğrenmenizi sağlamak; ardından zaman planlamanıza katkıda bulunarak sınav hazırlık stratejisi oluşturmanızı sağlamak ve sınav öncesi uygulama çalışmaları ile sınava gerektiği gibi hazırlamak. Böylece klavye hızınızı kısa vadede 90-110 kelimeye; orta vadede 111-170 kelimeye; uzun vadede ise 170 ve üzeri kelimelere çıkarmanızı sağlamak öncelikli hedefimiz.
1990 yılından bu yana bilgi teknolojileri ve on parmak eğitimi üzerinde çalışan biri olarak deneyimlerimiz göstermektedir ki; kitapta belirtilen hususlara riayet edilerek yapılan çalışmalar sonunda bu hedeflere ve daha da ilerisine çok rahat ulaşılabilir. Bizim buna inancımız tam. Umarım gireceğiniz her sınav, on parmak tekniğini öğrenmek kadar kolay olur...
Kullanıcı Yorumları